Vaccinarea împotriva COVID-19

Vaccinarea împotriva COVID-19: Ce trebuie să știm?

1. Cum funcționează vaccinurile?

Vaccinurile ajută sistemul imunitar să dezvolte un răspuns împotriva virusurilor sau a bacteriilor, prin producția de anticorpi. Astfel, dacă persoana vaccinată va întalni acel agent patogen după vaccinare, sistemul imun va ști cum să îl recunoască și își va „aminti” cum să îl înlăture.

2. Cum vă ajută vaccinul împotriva COVID-19?

Vaccinarea vă protejează prin scăderea șanselor de a dezvolta boala, dacă intrați în contact cu o persoană infectată cu virusul COVID-19. Mai important decât atât, vaccinarea previne formele severe de boală, rata de spitalizare și de deces.

3. De ce este important ca un procent cât mai mare din populație să se vaccineze?

Vaccinarea comunității se traduce prin scăderea numărului de persoane infectate, și astfel a posibilității ca dumneavoastră să transmiteți sau să contacțati virusul. De asemenea, vor scădea și șansele ca virusul să sufere mutații.

4. Dacă sufăr de o boală malignă hematologică, mă pot vacccina?

Pacienții care suferă de malignități hematologice sunt un grup prioritar pentru vaccinare.

Dacă suferiți de o malignitate hematologică, riscurile de a dezvolta complicații ca urmare a infecției cu COVID-19 sunt crescute. Studiile existente arată că vaccinarea împotriva COVID-19 este sigură și recomandată pentru pacienții care suferă de boli hematologice.

Înainte de a vă vaccina, discutați împreună cu medicul dumneavoastră hematolog pentru a identifica cea mai bună strategie.

5. Câte doze de vaccin este necesar să fac?

Deoarece boala de care suferiți sau tratamentul pe care îl urmați poate scădea numărul de anticorpi pe care îi produceți, a treia doză de vaccin vă poate fi recomandată pentru a vă menține protecția împotriva virusului.

revvv

6. Există pacienți pentru care nu este recomandată vaccinarea?

Înainte de a vă vaccina, discutați împreună cu medicul dumneavoastră hematolog. Dacă abia ați primit un transplant de celule stem sau dacă ați fost tratat cu chimioterapie agresivă, vaccinarea poate fi amânată până când numărul leucocitelor (globulelor able) crește.

7. Va scădea vaccinarea eficiența chimioterapiei?

Nu, nu există dovezi care să indice că vaccinarea va scădea eficiența tratamentului împotriva bolii dumneavoastră.

Vaccinare împotriva COVID-19

ȘI AFECȚIUNILE HEMATOLOGICE

 

 Resurse:

 

Treatments and vaccines for COVID-19 | European Medicines Agency (europa.eu)

Coronavirus Vaccines and People with Cancer – National Cancer Institute

Expert opinions for specific hematologic malignancies (ehaweb.org)

Antibody response to SARS-CoV-2 vaccines in patients with hematologic malignancies Lee M. Greenberger, Larry A. Saltzman, Jonathon W. Senefeld, Patrick W. Johnson, Louis J. DeGennaro, Gwen L. Nichols

SRH Knowledge Center

Prima baza de date din Romania proiectata special pentru hematologie

Accesul la informatie este vital, in toate domeniile stiintifice, iar hematologia nu face exceptie. De aceea dorim sa cream o baza de date cat mai completa, care va contine lucrari, proceduri, tehnologii si multe alte informatii care ne vor ajuta pe toti sa fim in pas cu ultimele descoperiri.