Istoricul si prezentarea Societatii Romane de Hematologie
Prezentare
Societatea Romana de Hematologie este o asociatie stiintifica care isi propune sa promoveze practica si studiul hematologiei si sa faciliteze contactul intre persoanele interesate de acest domeniu medical.
Hematologia, ca domeniu medical bine conturat, are o traditie solida in tara noastra, aparand si dezvoltandu-se in paralel cu evolutia sa pe plan mondial. Societatea Romana de Hematologie, infiintata in anul 1932 la initiativa lui I. Cantacuzino, este cea de-a 2-a societate de hematologie din Europa, dupa Societatea Franceza de Hematologie (infiintata in 1931).
Activitatea Societatii Romane de Hematologie s-a dezvoltat semnificativ in ultimii ani, iar numarul membrilor a crescut progresiv, ajungand in prezent la 283.
Obiectivele Societatii Romane de Hematologie:
- facilitarea contactului intre persoanele interesate de domeniul hematologiei
- realizarea schimburilor stiintifice prin organizarea de reuniuni cu participare nationala si internationala
- publicarea lucrarilor stiintifice in revista „Documenta haematologica” – publicatia oficiala a SRH
- consolidarea cunostintelor medicale prin trecerea in revista a notiunilor de baza in hematologie
- formularea recomandarilor privitoare la practica hematologiei
- initierea de trialuri multicentrice pentru optimizarea tratamentului unor afectiuni hematologice
Invitam toti colegii interesati de domeniul hematologiei sa ni se alature, devenind membri ai Societatii Romane de Hematologie. Pentru informatii suplimentare legate de inscriere, va rugam trimiteti-ne un mail pe adresa: socromhem@yahoo.com.
MISIUNE
Avansarea nivelului stiintific si promovarea activitatilor medicale si de cercetare din domeniul hematologiei.
REVISTA SRH
„Documenta Haematologica” are ca scop publicarea lucrarilor stiintifice din domeniul hematologiei.
EVENIMENTE
SRH organizeaza in mod frecvent conferinte cu scopul de a disemina informatia si a avansa nivelul stiintific.
MEMBRI
SRH este formata din membri si membri corespondenti straini care s-au afirmat in domeniul hematologiei
Consiliul de Conducere al Societatii Romane de Hematologie
Functie | Nume |
---|---|
Presedinte | Prof. Dr. Daniel Coriu |
Vicepresedinte | Dr. Sorina Badelita |
Vicepresedinte | Dr. Andrei Colita |
Vicepresedinte | Prof. Dr. Horia Bumbea |
Vicepresedinte | Dr. Ioana Ionita |
Vicepresedinte | Dr. Ruxandra Irimia |
Secretar | Dr. Radu Niculescu |
Membru | Dr. Bojan Anca |
Membru | Dr. Tatic Aurelia |
Membru | Dr. Ciprian Tomuleasa |
Membru | Dr. Anca Vasilache |
Membru | Dr. Nicoleta Berbec |
Membru | Dr. Catalin Danaila |
Membru | Dr. Alina Tanase |
Membru | Dr. Iulia Ursuleac |
Membru | Dr. Mihnea Zdrenghea |
Membru | Prof. Dr. Ana Maria Vladareanu |
Președinte de onoare | Prof. Dr. Anca Roxana Lupu |
Inceputurile hematologiei
Hematologia, ca specialitate de granita, polarizeaza interesul stiintific al multor specialitati medico-chirurgicale cu care prezinta stranse legaturi in probleme de diagnostic, tratament si profilaxie.
Drumul parcurs de catre aceasta specialitate pentru a se afirma ca disciplina de sine statatoare a fost lung si anevoios.
Pe plan mondial, inceputul hematologiei moderne a fost marcat de catre Virchow prin primul sau articol despre leucemie –“ Zur Pathol. Physiologie des Blutes” – publicat in 1847, articol ce contine celebra fraza “revendic pentru leucocit un loc special in patologie”.
Totusi, conturarea limitelor hematologiei ca parte integranta a stiintei medicale a necesitat ulterior mai bine de jumatate de secol. Cercetatori renumiti ai epocii (Ehrlich, Biermer, Addison, Kahler, Vaquez, Minkowski, etc.) au contribuit prin descoperirile si lucrarile lor la acumularea cunostintelor specifice acestei discipline. Recunoasterea hematologiei ca o ramura de sine statatoare apare abia dupa identificarea grupelor sanguine de catre Landsteiner si colaboratorii.
In 1904, Pappenheim editeaza prima revista de specialitate din lume: „Folia Haematologica”, publicatie care apare si astazi, iar in 1908, acelasi Pappenheim pune la Berlin bazele primei societati de hematologie din lume: Societatea berlineza de hematologie (ce a functionat insa numai 3 ani).
In aceasta perioada de inceputuri, oamenii de stiinta romani au fost prezenti in primele randuri; hematologia, ca domeniu medical bine conturat, are o traditie solida in tara noastra, aparand si dezvoltandu-se in paralel cu evolutia sa pe plan mondial. In 1902, Dr. Victor Babes a publicat o lucrare despre natura neoplazica a leucemiei limfoide –“Neoplastische Leukemie” (Zbl. allg. Pathol)- in care emite o teorie originala si curajoasa pentru o epoca in care hematologii vremii, sub influenta si in frunte cu Naegeli sustineau ca leucemiile reprezinta “tulburari de corelatie”; Babes este astfel cel care a prevazut cu o jumatate de secol inaintea altora natura neoplazica a leucemiei limfatice cornice. C.E.Foikner, unul dintre cei mai avizati cercetatori in domeniul leucemiilor mentioneaza in lucrarea sa “Leukemia and Related Disorders” din 1938: “Babes a fost, se pare, primul care a emis teoria naturii neoplazice a leucemiei limfogene”. Ca dovada a recunoasterii si aprecierii meritelor sale, Victor Babes apare in colectivul de redactie, alaturi de alte nume de celebritati mondiale, pe coperta primului numar al revistei “Folia Haematologica”(1904) editata de Pappenheim. De mentionat ca printre colaboratorii permanenti ai aceste reviste se mai afla inca un medic roman – Toff (a carui activitate in domeniul hematologiei este practic necunoscutala la noi in tara). Primele lucrari de hematologie din literatura medicala romaneasca au fost publicate in perioada 1904-1908: Cosma Zamfirescu – “Despre leucemie” (1904), I. Galasescu si A. Craescu – “Leucemia acuta cu celule mari” (1907-1908) Ion Bruckner – „Hematia”, „Mastzellen”, „Evolutia tabloului sanguin dupa splenectomie”.
Devino Membru
SRH KNOWLEDGE CENTER
Acces nelimitat la informatii de ultima ora din hematologie.
NEWSLETTER
Fiti primii care afla ultimele noutati adaugate in baza noastra de date.
EVENIMENTE
Participati la evenimentele anuale organizate de SRH.
CONTACTE GLOBALE
Intrati in legatura cu specialisti din toata lumea.
Statutul Societatii Romane de Hematologie
Informatii privind obiectivele, membri si modul de functionare a Societatii Romane de Hematologie
Knowledge Center
- Acces instant si nelimitat la informatii
- Studii, articole si noutati
- Informatii de ultima ora din hematologie
- Inscrieri medici si rezidenti
- Cea mai mare baza de date
Social Share
Hematologia in Romania
In perioada dintre cele 2 razboaie mondiale hematologia a luat un avant considerabil. In 1931 ia fiinta Societatea Franceza de Hematologie, societate care exista si astazi; presedintele sau a fost initial George Hayem si apoi Henri Vaquez; sub egida acestei societati se editeaza o revista foarte apreciata, „Le Sang”, revista care dupa al II-lea razboi mondial s-a transformat in „Nouvelle Revue Francaise d’Hematologie”.
Societatea Romana de Hematologie, infiintata in 1932 din initiativa lui I. Cantacuzino a fost cea de-a 2-a societate de hematologie cu extensie nationala. Primul sau comitet era compus din: presedinte – prof. I. Cantacuzino; vicepresedinti – prof. D. Danielopolu si prof. Ionescu – Mihaiesti; secretar general – dr. I. Pavel; casier – dr. E. Craciun; secretari de sedinta – dr. Calalb si dr. Raileanu.
Dintre fondatorii scolii medicale romanesti pe linie experimentala si clinica care au introdus in preocuparile lor complexe problemele de atunci ale hematologiei unii erau mari personalitati in patologia experimentala, ca Ion Cantacuzino, Mihai Ciuca si Ionescu-Mihaiesti, iar altii in clinica medicala fondata pe fiziopatologie, ca Danielopolu, sau pe morfopatologie, ca N. Gh. Lupu. S-a creat astfel din prima jumatate a secolului nostru un cadru de conceptie stiintifica, un cadru de cercetare experimentala si un cadru de hematologie clinica aplicata. Cam in aceeasi perioada, decada 30, contemporanii si colaboratorii primilor fondatori au introdus hematologia ca specialitate, ca profil aparte, in medicina interna la Iasi si la Cluj, prin regretatii profesori Gh. Tudoranu si Hatieganu, in clinicile pe care le conduceau. Paralel s-a dezvoltat domeniul conservarii si transfuziei de sange, punandu-se la punct tehnicile de determinare in masa a grupelor sanguine din sistemul ABO si introducandu-se noile tehnici serologice pentru sistemul Rh.
Nu trebuie uitat ca, odata cu aparitia cartii lui Bessis asupra bolii hemolitice a nou-nascutului, in jurul anului 1945, se incep concomitent la Bucuresti, in Institutul „Dr. I. Cantacuzino”, cercetarile morfologice si serologice asupra acestei noi forme de anemie hemolitica autoimuna si se introduc in practica centrelor de transfuzii testele serologice: la Cluj de catre prof. Gh. Benetato si colaboratorii, iar la Tg. Mures de catre prof. P. Doczi si colaboratorii.
In 1951, Constantin T. Nicolau, elev si colaborator al lui N. Gh. Lupu, organizeaza prima Catedra de Hematologie pentru invatamantul medical superior, cu sediul la Spitalul CFR 2 si infiinteaza Centrul de Hematologie, creand astfel la Bucuresti specialitatea de hematologie in cadru organizat, cu toate domeniile ei de investigatii, diagnostic si tratament. Marele merit al lui C-tin T. Nicolau a fost acela ca a separat specialitatea de hematologie de cea de medicina interna si de histologie. El a fost primul profesor de hematologie pentru invatamantul medical postuniversitar. In decada 60, Societatea de Hematologie a functionat in cadrul Uniunii Societatilor de Stiinte Medicale (USSM) sub forma de Sectie de Hematologie in interiorul Societatii de Medicina Interna. Ea a avut ca presedinte pe Constantin T. Nicolau si, ulterior, pe conducatorii Catedrei de Hematologie (Emil R. Popescu, Elena Butoianu, Stefan Berceanu si Dan Colita). Secretari au fost Cecil Poppa si Stanica Nicoara. Sectia de Hematologie a tinut sedinte de comunicari lunare si a organizat simpozioane si congrese cu participare nationala si internationala. Ea a colaborat cu celelalte sectii de specialitate ale USSM si anume: sectia de pediatrie, sectia de oncologie, sectia de chirurgie generala, sectia de chirurgie cardiovasculara, etc.
Revista „Documenta Haematologica”
In anul 1965, Sectia de Hematologie a editat revista de specialitate intitulata „Documenta Haematologica”, avand ca presedinte pe C-tin T. Nicolau si ca redactor sef pe George Grigoriu. Publicatia a fost finantata de Ministerul Sanatatii si a fost distribuita gratuit medicilor internisti cu preocupari de hematologie si medicilor din Centrele de Recoltare si Conservare a sangelui (CRCS) judetene. Aceasta publicatie a facut schimb de numere cu alte reviste de hematologie din Europa si in cuprinsul sau au fost recenzate numeroase carti de hematologie. Este important de mentionat ca revista „Documenta Haematologica” a fost inscrisa printre cele 19 reviste de hematologie existente in acel moment pe plan mondial.
Din nefericire, publicarea acestei reviste a fost intrerupta in anul 1973 din lipsa de finantare. In aprilie 1989, gratie demersurilor Prof. Dr. Stefan Berceanu, Biroul Executiv al USSM impreuna cu presedintele in exercitiu au aprobat separarea Sectiei de Hematologie de Societatea de Medicina Interna si transformarea sa in Societate de Hematologie de sine statatoare in cadrul USSM. Initial, din 1991, Societatea Romana de Hematologie a functionat impreuna cu Societatea Nationala de Transfuzie din Romania sub o forma juridica comuna, primul comitet de conducere fiind format din Academician Prof. Dr. Stefan Berceanu – presedinte, Dr. Vlad Apateanu –vicepresedinte si Dr. Dan Colita-secretar. In 1992 SRH devine societate stiintifica de sine statatoare, cu personalitate juridica, avand ca presedinte pe Prof. Dr. Dan Colita pana in 2002 si ca secretar pe Dr.Radu Niculescu. Dupa alegerile din 2002, presedintele societatii a devenit Conf. Dr. Adriana Colita, secretar ramanand in continuare Dr.Radu Niculescu. In acest moment, Societatea Romana de Hematologie are un numar de ~165 de membri cotizanti.
SRH dupa 1989 si in mileniul al III-lea
Dupa evenimentele din 1989, Societatea Romana de Hematologie a cunoscut o perioada de inflorire continua. S-a extins domeniul de activitate al societatii, aceasta organizand sau supervizand o multitudine de manifestari stiintifice cu participare nationala si internationala: Congresul SRH (organizat la 5 ani), Conferinta Nationala a SRH (organizata anual), simpozioane, sesiuni de comunicari, mese rotunde, etc., manifestari care se bucura de o larga audienta in randul medicilor specialisti hematologi dar si din alte specialitati conexe: internisti, chirurgi, transfuziologi, oncologi, medicina de laborator,etc. Ca urmare a relansarii dupa 1989 a activitatii de cercetare si de practica medicala, si a alinierii practicii hematologice romanesti la cea internationala, s-a inregistrat o crestere continua a nivelului stiintific si a complexitatii manifestarilor organizate sub egida SRH.
Din 1997 SRH editeaza revista „Documenta Haematologica – serie noua”, publicatie comuna a SRH si a Societatii Nationale de Transfuzie Sanguina din Romania. Presedintele colectivului de redactie este Prof. Dr. Dan Colita iar redactor sef Dr. Radu Niculescu. Din 2006 a fost lansata pagina WEB a societatii: www.srh.org.ro, aceasta oferind posibilitatea unei informari pe o scara mai larga asupra obiectivelor, preocuparilor si realizarilor specialistilor hematologi romani.
SRH a stabilit de asemenea, legaturi de colaborare stiintifica cu multiple asociatii cu profil hematologic europene si internationale, membrii societatii romane avand in prezent posibilitatea participarii fara restrictie la diversele reuniuni stiintifice de profil organizate in intreaga lume.Una dintre initiativele SRH care s-a bucurat de un deosebit succes este infiintarea Societatii Balcanice de Hematologie, a carei piatra de temelie a fost pusa la Bucuresti in anul 2005. Proiectul s-a materializat prin desfasurarea anuala a „Zilelor hematologiei balcanice”: Turcia (2006), Grecia (2007), urmand ca reuniunile din 2008 si 2009 sa se desfasoare in Romania, respectiv Bulgaria. Meritul deosebit al acestui proiect consta in reunirea in cadrul acestor manifestari a personalitatilor medicale din intreaga Peninsula Balcanica (Albania,Grecia, Bulgaria, Turcia, Romania, Serbia, Croatia, Bosnia Hertzegovina, Muntenegru). Obiectivul de baza al Societatii Romane de Hematologie ramane acela de a contribui la dezvoltarea si promovarea continua a hematologiei romanesti pentru ca aceasta sa ajunga sa ocupe un loc de frunte in cadrul societatilor de profil.
BIBLIOGRAFIE:
N.Ursea, Enciclopedie medicala romaneasca. Secolul XX., Bucuresti 2001
Documentele Clinicii de Hematologie Fundeni