Hemofilia A si B: spitale, doctori, informatii utile.

Venim in sprijinul pacientilor care sufera de Hemofilia A si B, cu indrumarea catre centrele de hematologie din tara la care va puteti adresa.

Hemofilia A si B: spitale, doctori, informatii utile.

ORAȘ INSTITUȚIE – SPITAL DOCTOR
Craiova Spitalul Municipal Filantropia Dr. Luminița Ocroteală
Iași Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţe Sf. Spiridon
Cluj-Napoca Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” Dr. Ciprian Tomuleasa
Timișoara Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timișoara Dr. Florica Ghilezan
București Institutul Clinic Fundeni Dr. Melen Brânză
hematologie2@icfundeni.ro
021 2750500 int. 2282
București Spitalul Clinic Colțea Dr. Carmen Șaguna
București Spitalul Universitar de Urgență București
București Spitalul Clinic Colentina Dr. Popov Viola Maria
Secția Hematologie 1
0758477484
București INSMC Alessandrescu – Rusescu Dr. Roxana Parlog

Hemofilia A și B

Hemofilia A

CE ESTE HEMOFILIA A?

Hemofilia A, denumită și deficitul de factor VIII (FVIII) sau hemofilia clasica, este o disfuncție genetică determinată de absența sau deficitul factorul VIII, o proteină de coagulare. Deși este transmisă genetic de la părinți la copii, aproximativ o treime dintre cazuri sunt determinate de o mutație spontană, o modificare a unei gene.

CLASIFICAREA HEMOFILIEI A: 

  • Hemofilie A ușoară. Între 6% până la 49% FVIII în sânge. Persoanele cu hemofilie A ușoară manifestă în general sângerare doar după un traumatism sever sau după o intervenție chirurgicală. În majoritatea cazurilor, hemofilia ușoară nu este diagnosticată până când un traumatism, o operație sau o extracție dentară determină sângerare prelungită. Primul episod poate să aiba loc abia la maturitate.
  • Hemofilie A moderată. 1% pănă la 5% FVIII în sânge. Persoanele cu hemofilie A moderată au tendința sa aiba episoade de hemoragie după traumatisme minore sau spontan. Hemoragiile care se produc fără cauze evidente sunt denumite episoade de hemoragie spontană.
  • Hemofilie A severă. <1% FVIII în sânge. Persoanele cu hemofilie A severă manifestă frecvent hemoragii spontane și la traumatisme minore, deseori la nivelul articulațiilor și muschilor, dar și mucoase și la nivelul organelor interne.

SIMPTOMELE HEMOFILIEI A:

Persoanele cu hemofilie A frecvent sângerează mai mult decât alte persoane. Hemoragiile se pot produce intern, la nivelul organelor interne, articulațiilor și muschilor, sau extern, sângerări nazale, sângerări prelungite la tăieturi minore, proceduri dentare sau traumatisme.

Hemofilia B

CE ESTE HEMOFILIA B?

Hemofilia B, denumită deficitul de factor IX (FIX) sau boala Christmas, este o disfuncție genetică determinată de lipsa sau deficitul factorului IX, o proteină de coagulare.

Deși este transmisă genetic de la părinți la copii, aproximativ o treime dintre cazuri sunt determinate de o mutație spontană, o modificare a genei care codifica FIX.

CLASIFICAREA HEMOFILIEI B: 

  • Hemofilie B ușoară. Între 6% până la 49% FIX în sânge. Persoanele cu hemofilie B ușoară manifestă în general sângerare doar după un traumatism sever sau după o intervenție chirurgicală. În majoritatea cazurilor, hemofilia ușoară nu este diagnosticată până când un traumatism, o operație sau o extracție dentară determină sangerarea prelungită. Primul episod poate sa aiba loc abia la maturitate.
  • Hemofilie B moderată. 1% până la 5% FIX în sânge. Persoanele cu hemofilie B moderată au tendința să aiba episoade de hemoragie după traumatisme minore sau spontan. Hemoragiile care se produc fără cauze evidente sunt denumite episoade de hemoragie spontană.
  • Hemofilie B severă. <1% FIX în sânge. Persoanele cu hemofilie B severă manifestă frecvent hemoragii spontane și la traumatisme minore, deseori la nivelul articulațiilor și mușchilor, dar și mucoase și la nivelul organelor interne.

SIMPTOMELE HEMOFILIEI B:

Persoanele cu hemofilie B frecvent sângerează mai mult decât alte persoane. Hemoragiile se pot produce intern, la nivelul articulațiilor și mușchilor, sau extern, sângerări nazale, sângerări prelungite la tăieturi minore, proceduri dentare sau traumatisme.