Hemocromatoza: spitale, doctori, informatii utile.

Venim in sprijinul pacientilor care sufera de Hemocromatoza, cu indrumarea catre centrele de hematologie din tara la care va puteti adresa.

Hemocromatoza: spitale, doctori, informatii utile.

ORAȘ INSTITUȚIE – SPITAL DOCTOR
Craiova Spitalul Municipal Filantropia  Dr. Doriana Duță
Iași Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţe Sf. Spiridon
Cluj-Napoca Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” Dr. Ciprian Tomuleasa
Timișoara Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timișoara
București Institutul Clinic Fundeni Dr. Sînziana Barbu
hematologie1@icfundeni.ro
021 2750500 int. 2285
București Spitalul Clinic Colțea
București Spitalul Universitar de Urgență București
București Spitalul Clinic Colentina Dr. Daniela Georgescu
Secția Hematologie 2
0758477119

Hemocromatoza: spitale, doctori, informatii utile.

CE ESTE HEMOCROMATOZA?

Hemocromatoza este o boală ereditară în care organismul absoarbe și stochează prea mult fier. Acumulările excesive de fier se produc la nivelul unor organe, în special al ficatului, și pot provoca afectare severă, inclusiv ciroză. În lipsa tratamentului, boala poate duce la insuficiența acestor organe.

 

CLASIFICARE HEMOCROMATOZA:

  • Hemocromatoza ereditară clasică – este cea mai comună formă de hemocromatoză și se transmite într-un mod autosomal recesiv. Aceasta este cauzată de mutații în gena HFE, care controlează absorbția fierului din alimente. Simptomele includ oboseală, dureri abdominale, scădere în greutate și, în stadiile avansate, afectarea ficatului, pancreasului și a altor organe;
  • Hemocromatoza neonatală – este o formă rară de hemocromatoză care apare la sugari și este cauzată de mutații în gena HAMP. Aceasta poate duce la probleme respiratorii, insuficiență hepatică și alte complicații;
  • Hemocromatoza non-HFE – această formă de hemocromatoză este cauzată de mutații în genele ne-HFE, cum ar fi genele feritină și hemojuvelină. Aceasta poate duce la simptome similare cu cele ale hemocromatozei ereditare clasice.

SIMPTOME HEMOCROMATOZA:

O mare parte dintre persoanele cu hemacromatoză nu prezintă simptome. Când însă acestea sunt prezente, pacienții se pot confrunta cu dureri articulare, dureri abdominale, oboseală, slabiciune, lipsa apetitului sexual, impotența, tulburari de ritm ce pot duce la insuficiență cardiacă, insuficiență hepaticî. Acumularea de fier de la nivelul pancreasului reduce productia de insulină, astfel apărând diabetul care se manifestă prin colorația pielii.