Boli de sângerare prin anomalii trombocitare constitutionale si dobândite: spitale, doctori, informatii utile.

Venim in sprijinul pacientilor care sufera de Boli de sangerare prin anomalii trombocitare constitutionale si dobandite, cu indrumarea catre centrele de hematologie din tara la care va puteti adresa.

Boli de sângerare prin anomalii trombocitare constitutionale si dobândite: spitale, doctori, informatii utile.

ORAȘ INSTITUȚIE – SPITAL DOCTOR
Craiova Spitalul Municipal Filantropia Dr.  Luminița Ocroteală
Iași Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţe Sf. Spiridon
Cluj-Napoca Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” Dr. Ciprian Tomuleasa
Timișoara Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timișoara
București Institutul Clinic Fundeni Dr. Melen Brânză
hematologie2@icfundeni.ro
021 2750500 int. 2282
București Spitalul Clinic Colțea Dr. Carmen Șaguna
București Spitalul Universitar de Urgență București
București Spitalul Clinic Colentina Dr. Daniela Georgescu
Secția Hematologie 2
0758477119

Boli de sangerare prin anomalii trombocitare constitutionale si dobandite

CE SUNT BOLILE DE SANGERARE PRIN ANOMALII TROMBOCITARE CONSTITUTIONALE SI DOBANDITE?

Bolile de sângerare prin anomalii trombocitare constitutionale și dobândite sunt afecțiuni care afectează trombocitele, celulele responsabile de formarea cheagurilor de sânge, și care duc la sângerări anormale și dificultăți în oprirea sângerării. Acestea pot fi împărțite în două categorii principale: anomalii trombocitare constitutionale și anomalii trombocitare dobândite.

Anomaliile trombocitare constitutionale sunt tulburări moștenite genetic care afectează dezvoltarea, funcționarea sau numărul de trombocite.

CLASIFICAREA BOLI DE SANGERARE PRIN ANOMALII TROMBOCITARE CONSTITUTIONALE SI DOBANDITE:

Anomaliile trombocitare constitutionale sunt tulburări moștenite genetic care afectează dezvoltarea, funcționarea sau numărul de trombocite:

  • Trombocitopenia congenitală – caracterizată prin număr scăzut de trombocite în sânge și simptome precum sângerare nazală, pete de sânge sub piele și sângerare în cazul intervențiilor chirurgicale sau a traumelor;
  • Sindromul Wiskott-Aldrich – o afecțiune rară care afectează atât numărul, cât și funcționarea trombocitelor, precum și sistemul imunitar. Simptomele includ sângerări nazale frecvente, pete de sânge sub piele, infecții frecvente și eczeme;
  • Bolile de stocare a granulelor de plachete – o serie de tulburări rare care afectează funcționarea trombocitelor și duc la sângerări frecvente.

Anomaliile trombocitare dobândite pot fi cauzate de diferite condiții medicale sau de anumite medicamente:

  • Trombocitopenia imună – o afecțiune autoimună în care sistemul imunitar atacă trombocitele, ducând la număr scăzut de trombocite și sângerări frecvente.
  • Sindromul de consum al trombocitelor – o afecțiune în care trombocitele sunt distruse într-un ritm mai rapid decât pot fi produse, ceea ce duce la număr scăzut de trombocite și sângerări.

SIMPTOMELE BOLI DE SANGERARE PRIN ANOMALII TROMBOCITARE CONSTITUTIONALE SI DOBANDITE:

Simptomele bolilor de sângerare prin anomalii trombocitare pot varia în funcție de severitatea tulburării și de cauza specifică. Simptomele pot include sângerare nazală frecventă, pete de sânge sub piele, sângerări în cazul rănilor sau a intervențiilor chirurgicale și sângerare menstruală abundentă.